De twee in Nederland dominante berichtendiensten gaan verder uit elkaar. WhatsApp en Messenger zijn beide in handen van Facebook en ontlopen elkaar qua functionaliteit nauwelijks. Maar daar komt verandering in, kondigt Facebook aan op zijn F8 ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.

Bij Messenger zet het bedrijf de poorten volledig open. Het vernieuwde platform krijgt integratie van third-party apps en functionaliteiten. Naast het onderling delen van muziekclips, sportuitslagen, memes en gifjes kunnen een select aantal bedrijven straks ook binnen de Messenger-app chatten met klanten. Facebook is bovendien gestart met directe betalingen via Messenger, al kan dat nu alleen in Amerika.

Geen gimmicks

WhatsApp blijft - ongetwijfeld tot genoegen van veel gebruikers - meer zichzelf met zo min mogelijk invloed van buitenaf. Dat zou de door ruim 9 miljoen Nederlanders gebruikte app maar traag maken en de stortvloed aan één-op-één berichten verstoren. Veel ontwikkelaars zijn daar niet blij mee, zag ook CNet. Nadat WhatsApps medeoprichter Brian Acton liet weten dat er geen API's aankomen op F8, liep een deel van het publiek direct weg.

Het nieuwe Facebook Messenger:

Lees ook:

Oprichter: 'Verkoop WhatsApp zou vreselijk onethisch zijn' Facebook koopt Whatsapp voor 16 miljard dollar