De nieuwe functie voor Android en iOS is optioneel en scant periodiek naar de locatie van Facebook-contacten. De gebruiker krijgt vervolgens een (push)melding wie er in de buurt zijn. Daarnaast wordt de 'Nearby Friends-feature' ook onderdeel van de tijdlijn, waardoor een kaartoverzicht van alle locaties ontstaat. Gebruikers kunnen deze echter altijd naar wens uitzetten, meldt het sociale netwerk.

Ook zijn er opties in wat iemand precies los wil laten over zijn of haar locatie. Er is bijvoorbeeld een keuze wat betreft de algemene locatie (bijvoorbeeld een stad) en een hele specifieke locatie (adres) die tijdelijk kan worden gedeeld. Facebook hoopt dat het locatie-delen twee kanten op werkt: zodra iemand een locatie van een vriend ziet, deelt deze vervolgens zelf z'n locatie.

Facebook denkt privacy-bezwaren te voorkomen door de functionaliteit alleen te activeren bij vrienden die elkaar hiervoor toestemming geven. Alle locatiedata verschijnt echter in een privélog op de Facebook-server. Maar, zo schrijft het bedrijf, gebruikers kunnen deze wissen.

Terug naar face-to-face?

De volgende stap is dat mensen elkaar face-to-face gaan ontmoeten, schrijft productmanager Andrea Vaccari in de aankondigende blogpost. Nearby Friends verschijnt over twee weken allereerst bij Amerikaanse gebruikers. Wanneer Europa en ook Nederland aan de beurt zijn is onbekend.