Poke is de naam van een nieuwe iOS-app die Facebook zaterdag heeft gelanceerd. Berichten of foto's zijn voor gebruikers 1, 3, 5 of 10 seconden te zien, als ze hun vinger op het scherm houden, waarna ze vanzelf weer verdwijnen. Poke is een reactie op de populaire Amerikaanse app Snapchat, die een soortgelijke chatdienst heeft. Facebook besloot Snapchat niet over te nemen, zoals met Instagram gebeurde, maar zelf een vergelijkbare app te ontwikkelen. Bij Snapchat gaat de communicatie alleen in foto's en filmpjes met bijschriften, met Facebook Poke zijn daarnaast ook tekstberichten tot 120 tekens uit te wisselen.

Sexting

Een van de toepassingen van chatten met automatische verwijdering van berichten en foto's is 'sexting', waarbij seksueel getinte boodschappen en beelden worden uitgewisseld. Zowel Poke als Snapchat geven meldingen als de ontvanger met zijn telefoon een screenshot maakt. Facebook meldt in een weblogbericht over Poke dat gebruikers als ze iets zien waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, dat via een menuknop kunnen melden.

De stem van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zou volgens Techcrunch zijn gebruikt voor het geluidje dat de app afspeelt bij ontvangst van een nieuw bericht. Hij zou ook hebben meegeschreven aan de code van de app.

Vijfde app

Na de gewone Facebook-app, Camera, Messenger en Paginabeheer is Poke de vijfde app die het sociale netwerk heeft uitgebracht. Het is nog niet bekend wanneer de Android-app van Poke verschijnt.