Facebook gooit zijn berichtendienst Messenger in de uitverkoop. Door een samenwerking aan te gaan met 18 operators in 14 landen moet het gebruik van de Messenger-dienst aantrekkelijk worden voor een groot aantal smartphone-bezitters. Zij krijgen via hun provider korting of zelfs volledig gratis toegang tot de mobiele applicatie.

De promotie geldt voor alle platforms (Android, iOS en BlackBerry) waarop Messenger beschikbaar is. Er zijn vooralsnog geen Nederlandse providers betrokken bij de Facebook-deal.

Stevige concurrentie

De aanbieding is een nieuwe poging om de concurrentiepositie van de im-dienst (instant messaging) te verstevigen. Hoewel het verzenden van (gesproken) berichten bij Facebook Messenger - net als bij vergelijkbare diensten zoals WhatsApp en iMessage - gratis is, kosten al deze applicaties wel dataverbruik bij het gebruik van mobiele verbindingen via 3G en 4G.

Daar komt dus in 14 landen voorlopig verandering in. In Europa zijn Ierland (Three), Portugal (TMN), Bulgarije (Vivacom), Azerbeidzjan (Backcell) en Italië (Tre) aangesloten. Verder gaat het om meerdere providers in Indonesië, India, Filipijnen, Maleisië, Thailand, Bahrein, Saoedi Arabië, Egypte en Brazilië. Onduidelijk is nog welke provider er korting geeft en welke er helemaal geen datagebruik gaat rekenen.

Gratis VoIP-dienst

Facebook is inmiddels ook begonnen met de uitrol van een gratis VoiP-dienst binnen Facebook Messenger. Een maand geleden koppelde Facebook het gebruik van zijn im-dienst al los van het sociale netwerk. Gebruikers hoeven daardoor tegenwoordig geen Facebook-account te hebben om gebruik te maken van Facebook Messenger.