Facebook heeft vrijdagavond zijn Android-skin Home als download in Google's Play Store gezet. Facebook Home is voorlopig alleen te downloaden op de One X en One X+ van HTC en de Galaxy S III en Galaxy Note II van Samsung. Later volgen ook de HTC One en Galaxy S4, wanneer deze te koop zijn. Home is ook standaard geïnstalleerd op de HTC First, die sinds vrijdag officieel verkrijgbaar is in de VS. Wanneer de HTC First in Nederland te koop is, is nog onbekend.

Mensen centraal, 'net als Windows Phone'

Facebook kondigde de Android-skin die onder meer de app-launcher en het lockscreen aanpast vorige week aan. Facebook Home is de grootste lancering op mobiel gebied tot nu toe voor het sociale netwerk met meer dan 1 miljard leden. Facebook neemt de gebruikelijke Android-interface over en zet naar eigen zeggen 'mensen centraal, en niet de apps'. Dat kwam Facebook op kritiek te staan van Microsoft, dat vindt dat Windows Phone een soortgelijke aanpak al sinds versie 7.5 biedt.

Coverfeed

Facebook Home nestelt zich eigenlijk tussen het besturingssysteem en andere Android-apps in. Het is een soort super-launcher, die de normale gebruikerservaring van Google's mobiele besturingssysteem vervangt. De Cover Feed neemt zowel de homepage als het ontgrendelscherm over en showt de belangrijkste updates van vrienden en pagina's. Uiteindelijk verschijnen in de Coverfeed ook advertenties.

Chatheads, ook zonder Home

Een ander onderdeel zijn de zogeheten 'chatheads': Dat zijn avatars die verschijnen als er nieuwe chatgesprekken in Facebook Messenger of sms-conversaties zijn in de vorm van ronde fotootjes van vrienden. Zo'n chathead kan over elke app of het thuisscherm verschijnen en is over het scherm te slepen. Voordeel is dat de gebruiker een chatgesprek of sms-conversatie kan aangaan zonder de app waarin hij zit te sluiten. Zo is bijvoorbeeld een bericht te beantwoorden terwijl een filmpje doorspeelt. De avatar blijft in beeld zolang je hem niet verwijdert. Bij meerdere gesprekken verschijnen de avatars over elkaar.

Facebook gaf vrijdagavond ook een vernieuwde versie van zijn Messenger-app voor Android vrij, die werkt met de nieuwe chatheads. Gebruikers die geen Facebook Home hebben maar alleen Messenger kunnen toch de chatheads gebruiken voor gesprekken in Messenger, maar voor sms'jes lijkt het alleen in Home te werken. Conversaties waarbij chatberichten en sms-berichten door elkaar lopen, zoals bij Apple's iMessage, zijn nog niet mogelijk.