De iPhone 4 van sommige gebruikers heeft afgelopen weekend tijdelijk een eigen leven geleid. Diverse gebruikers op het supportforum van Apple melden dat hun iPhone 4 's nachts rond 3:30 Nederlandse tijd zelfstandig een FaceTime-gesprek heeft opgezet. Dat is gebeurd met een willekeurige contactpersoon uit het adresboek, meldt Webwerelds zustersite Macworld.nl. Navraag van Webwereld bij Apple heeft nog geen informatie opgeleverd.

Op iPhone én Mac

De spookgesprekken zijn gevoerd tussen zowel iPhones onderling en van iPhone 4 naar iPod Touch (vierde generatie) als van iPhone naar Mac-computers. Apple biedt een bètaversie van FaceTime aan voor zijn computerbesturingssysteem Mac OS X. Die download is een andere applicatie - en ander communicatiesysteem - dan Apple's bestaande videochatprogramma iChat.

Nadat de iPhone het FaceTime-gesprek had opgezet, kreeg de ontvanger daar in sommige gevallen gewoon een binnenkomende oproep voor. Die oproep kon dan vaak worden geaccepteerd, maar de daadwerkelijke videoverbinding werd niet juist tot stand gebracht. De spookgesprekken worden wel getoond in de oproepgeschiedenis van de ontvanger, maar niet in die van de verzender.

Willekeur

Opvallend is dat het niet uit lijkt te maken hoe de iPhone ingesteld stond. Zo is het probleem opgetreden bij mensen mét en zonder WiFi-verbinding aan. Zelfs bij gebruikers die hun toestel in vliegtuigmodus hadden staan, waarbij geen telefoonverkeer mogelijk hoort te zijn, is een FaceTime-gesprek opgezet. In sommige gevallen was het toestel zelfs geheel uitgeschakeld.

Ook de versie van het iPhone-besturingssysteem lijkt geen factor te zijn voor het wel of niet optreden van dit probleem. Zowel gebruikers met de huidige iOS-versie 4.2.1 als die met de oudere 4.10 melden dat hun toestel spookgesprekken heeft gevoerd. Daarnaast blijken een aantal gesprekken te zijn gestart door de FaceTime-bèta voor de Mac. Het probleem is in oktober dit jaar al eens opgedoken bij Amerikaanse gebruikers.

Een steekproef door de Webwereld-redactie onder iPhone 4-gebruikers in de omgeving bevestigt de willekeur van de bug. Niet alle gebruikers van Apple's nieuwste smartphone (waar FaceTime exclusief op draait) hebben spookgesprekken ontvangen of gevoerd, en ook de versie van het besturingssysteem varieert bij zowel de gevrijwaarde gebruikers als bij de getroffenen. Ook het tijdstip van de spookoproep kan variëren.