Als voorzitter van de Raad van de Europese Unie heeft Italië een nieuw voorstel rond de afschaffing van roamingkosten binnen de EU ingediend, meldt Reuters. Daarin wordt een 'fair use'-clausule toegevoegd: klanten in het buitenland betalen alleen dezelfde tarieven betalen als in het eigen land als ze niet over een bepaalde limiet aan data en spraak heengaan. Doen ze dat wel, dan mogen providers wel extra kosten in rekening brengen.

Het voorstel is door meerdere EU-lidstaten goed ontvangen, zegt de Italiaanse staatssecretaris van telecommunicatie, Antonello Giacomelli, tegen Reuters. De limieten rond 'fair use' zouden worden vastgesteld op basis van 'gemiddeld jaarlijkse binnenlandse consumptie in de EU'. Het voorstel is een compromis richting de telecomindustrie, die zich zorgen maakt over misbruik van de afschaffing van roamingkosten.

Deadline weg?

In april stemde het Europarlement in met het pakket telecomhervormingen van eurocommissaris Neelie Kroes. Daarin stond de harde deadline van 15 december 2015 voor afschaffing van de roamingkosten binnen de EU. Maar het nieuwe Italiaanse voorstel noemt die datum niet meer.

Giacomelli wil wel een deadline stellen, maar weet nog niet wanneer. Volgens de Italiaanse staatssecretaris moeten de details van het voorstel nog verder worden uitgewerkt.