Technici van Vodafone onderzoeken waarom het niet direct mogelijk was om het zakelijke telefoonverkeer te herstellen na een nachtelijke storing. Stroomuitval legde in de nacht van maandag op dinsdag een groot aantal diensten van het telecombedrijf plat.

De stroomvoorziening is redundant uitgevoerd, maar de noodoplossing sprong niet aan. Daardoor gingen de diensten van de telecomprovider onderuit. De meeste daarvan zijn in de loop van de nacht hersteld. Maar Office Voice dat zakelijke klanten gebruiken om het telefoonverkeer te beheren, bleef problemen houden.

Technici ingevlogen

Een deel van de mobiele dataverbindingen (2G en 3G) lag er ongeveer van 01.30 tot 4.30 uur 's nachts uit, laat woordvoerder Richard Mes van Vodafone aan Webwereld weten. “De impact daarvan bleef beperkt vanwege het tijdstip en omdat klanten die met de getroffen centrale waren verbonden enkel de mobiele dataverbinding misten."

Office Voice zorgde voor grotere problemen. De onderbreking voor zakelijke telefonie duurde de hele dag. Om 18.15 uur was de functionaliteit hersteld. De reden waarom het zo moeilijk was deze dienst te herstellen, wordt momenteel onderzocht. “Er zijn gisteren internationale technici ingevlogen om de zaak te onderzoeken", vertelt woordvoerder Richard Mes van Vodafone aan Webwereld.

Onbereikbare bedrijven

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor bedrijven die gisteren onbereikbaar waren vanwege de storing. “Iedere ondernemer heeft een andere SLA en Vodafone kijkt natuurlijk samen met bedrijven naar deze overeenkomsten", aldus de woordvoerder.

Zijn collega Jasper Koek gaat over de zakelijke communicatie en vindt het te vroeg om te praten over een brede compensatieregeling. "We kijken individueel met bedrijven naar de SLA's en die gaan we afzonderlijk behandelen", legt Koek uit. "Voor zakelijke klanten ligt het in verband met de contracten anders dan bij consumenten."

Voor consumenten was er in mei een compensatieregeling in mei om klanten tegemoet te komen die last hadden van de vorige grote storing. Klanten van Vodafone konden toen vier dagen lang gratis bellen en sms'en als goedmakertje omdat de mobiele internetverbinding er begin april bij gebruikers in de regio Rotterdam/Den Haag uitlag nadat er brand uitbrak bij een netwerkcentrale.

Twee problemen

Vodafone heeft nu twee problemen uit te zoeken. Ten eerste wordt onderzocht waarom het zo lastig is om Office Voice te repareren. De provider weet nog niet hoe lang dit onderzoek loopt. Ten tweede moet duidelijk worden wat het probleem was met de back-upvoorziening die niet is aangesprongen. “Vodafone kijkt naar de oorzaak en uit een evaluatie van de storing moet blijken wat het probleem was", aldus woordvoerder Richard Mes.

Eerder dit jaar veroorzaakte een brand een flinke storing bij Vodafone en konden klanten van Vodafone in de regio Rotterdam/Den Haag niet internetten op hun mobiel. Vodafone heeft toen tijdelijke masten ingezet om klanten weer te kunnen laten internetten. Ook in 2009 legde een grote storing het hele Vodafone-netwerk plat. Gebruikers konden toen niet bellen, sms'en of internetten.