De Finse overheid laat zijn stem horen in het publieke debat omtrent de verkoop van Nokia. Premier Jyrki Katainen en minister van Financiën Jutta Urpilainen reageren op de bonus van Nokia-CEO Stephen Elop. Beide zijn verbaasd over het bedrag dat Elop meekrijgt in tijden van economische malaise, meldt Financial Times.

De boosheid en onbegrip in Finland over de verkoop van Nokia’s mobiele tak aan Microsoft kreeg vorige week een nieuwe boost. Toen werd duidelijk dat de inmiddels oud-CEO van Nokia Stephen Elop een bonus van 18,8 miljoen euro meekrijgt. Elop werkte eerder van januari 2008 tot september 2010 voor Microsoft en verhuist nu ook mee terug naar Redmond.

Gezond verstand

Premier Katainen noemt de bonus tegenover de Finse televisie nogal buitensporig. “Blijkbaar zijn beloningen door grote bedrijven over de hele wereld momenteel zo uitzonderlijk dat ze met gezond verstand niet kunnen worden begrepen”, reageert Katainen. Minister Urpilainen uitte kritiek op haar eigen blog, waar ze de bonus “een bedreiging voor de sociale harmonie in het land” noemt.

Daarmee verwijst ze naar het publieke debat in Finland over de Nokia-verkoop. Politici, vakbondsleden en de Finse bevolking zelf zijn fel tegen de verkoop van het bedrijf aan Microsoft. Zij zijn daarnaast ook teleurgesteld over de hoogte van het bedrag (5,44 miljard euro) dat wordt betaald voor de overname van de voormalige wereldmarktleider in mobiele telefonie.