Firefox komt met terugwerkende kracht beschikbaar voor oudere smartphones. Mozilla heeft inmiddels een bèta uitgebracht waarvoor een smartphone met een ARMv6-processor (800MHZ) en 512 MB RAM-geheugen voldoende is om de mobiele webbrowser te gebruiken.

Vernieuwing op Android zet door

Met de bèta zijn gebruikers die een besturingssysteem lager dan Android 2.2 gebruiken nu ook in staat Firefox te gebruiken. Tot dusver was voor het gebruik van de browser altijd minimaal ARMv7 en Android 2.2 nodig. Mozilla is al langer bezig met het vernieuwen van zijn mobiele variant voor Android. Meer ondersteuning van plug-ins zoals Flash en een volledig vernieuwde gui zijn reeds toegepast.

De open source-stichting wil gefaseerd nieuwe groepen van telefoons ondersteunen. “Gezien het feit dat 55 procent van de 133 miljoen Android-telefoons die er zijn op een ARMv6-architectuur draaien, kunnen we nu veel nieuwe mensen introduceren tot het open web", schrijft Karen Rudnitski op het Mozilla-blog, om er aan toe te voegen: “Maar we kunnen niet in één keer alle telefoons ondersteunen."

Meehelpen met testen

De Mozilla Foundation vraag zoveel mogelijk gebruikers om hulp bij het testen. Het kan momenteel geen vlekkeloos draaiende browser garanderen maar hoopt met de feedback van gebruikers dit op termijn wel te kunnen doen. Hiervoor is een feedbackpagina opgericht.