De Chinese telecomproducent ZTE heeft zijn zinnen gezet op een Europese introductie van het open source-besturingssysteem Firefox OS in 2013. Daarbij werkt het inmiddels samen met een Europese partij. Dat heeft Cheng Lixin, CEO van de Amerikaanse tak van ZTE, bekend gemaakt op elektronicabeurs CES, meldt Bloomberg.

Europese steun

De Chinese telecomreuzen ZTE en TLC Communication (in Europa Alcatel - red.) fabriceren de eerste smartphones met Firefox OS. Mozilla krijgt in Europa steun van de operators Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefónica (in Spanje) en het Noorse Telenor.

ZTE zoekt volgens Cheng naar meer partnerschappen. Het bedrijf wil op termijn minder afhankelijk worden van Android, dat de smartphonemarkt domineert met een marktaandeel van circa 75 procent. Het Firefox OS moet daarom dit jaar ook in Amerika verschijnen. Het nieuwe mobiele ecosysteem mikt op de low end van de smartphonemarkt. De eerste smartphones verschijnen binnenkort op de Braziliaanse markt.

Volledig open

Naast lagere prijzen voor smartphones is de aanpasbaarheid van het Firefox OS een belangrijk pluspunt voor de operators. Mozilla belooft hierbij dat het project volledig open blijft en dat de gebruikte web api's (application program interfaces) ingediend worden bij het W3C (World Wide Web Consortium) voor standaardisatie.

Mozilla werkt sinds 2011 aan Firefox OS. De architectuur heeft een Linux-kernel met een beperkt aantal services. Daarbovenop ligt webbrowser Firefox. Alle applicaties gebruiken de functionaliteiten van de browser. Ontwikkelaars kunnen hierdoor open source-standaarden als HTML 5, JavaScript en CSS gebruiken bij het bouwen van nieuwe applicaties.

Mozilla toont op CES nogmaals zijn Firefox OS: video: Engadget