Tijdens het Mobile World Congress deze week in Barcelona toont Adobe een proefversie van Flash Player 10. Die software draait op zowel een Nokia Symbian60-toestel als een Windows Mobile-telefoon. Eerder showde het bedrijf de software al op het Android-besturingssysteem op de T-Mobile G1.

Ook Palm werkt aan Flash op zijn nieuwe smartphone Pre met het geheel nieuw ontwikkelde WebOS. In 2010 verschijnen de eerste telefoons met Symbian, Android, Windows Mobile en WebOS die Flash 10 standaard draaien, schrijft Cnet.

Flash-applicaties

Flash Player 10 werkt niet met alle software op mobiele telefoons, maar het komt volgens directeur technologiestrategie Anup Muraka een heel eind. Nokia en Adobe pompen 10 miljoen dollar in de ontwikkeling van Flash-applicaties die ook op Nokia-toestellen draaien.

Van Apple is al langer bekend dat het met Adobe samenwerkt aan Flash voor de iPhone. Het is nog altijd zeer onduidelijk wanneer die software uitkomt voor de Apple-smartphone. Adobe-topman Muraka wilde tegenover PCWorld en Cnet niets zeggen over de voortgang van Flash op de iPhone.

Mobiele Adobe Reader

Adobe presenteert in Barcelona ook zijn nieuwe ontwikkelpakket (SDK) voor Adobe Reader op mobiele telefoons. Deze SDK moet PDF-documenten op mobieltjes beter tonen door tekst automatisch aan te passen voor het scherm. Daardoor is het minder vaak nodig in te zoomen, aldus Muraka.

De mobiele Adobe Reader-technologie wordt al gebruikt door Sony in zijn Reader Digital Book. Ook e-readerfabrikanten als het Eindhovense iRex Technologies en het Franse Bookeen zouden van plan zijn de Adobe-techniek te gebruiken.

Open Screen Project

Adobe gebruikt de telefoonbeurs in Barcelone ook om zijn Open Screen Project te promoten. Dit initiatief heeft tot doel het voor contentaanbieders makkelijker te maken om gebruikers een consistente ervaring aan te bieden. Content moet dus nagenoeg gelijk worden weergeven op tv's, computers en mobieltjes. Adobe meldde maandagochtend dat ook Palm is toegetreden tot het Open Screen Project.