Met deze beslissing trekt de mededingingsautoriteit voorlopig een streep door de deal die France Telecom-dochter Orange met Apple sloot. In de afspraak werd de exclusiviteit geregeld om in Frankrijk de telefoon van Apple te mogen verkopen.

Orange rivaal Bouygues, de derde grootste mobiele telefonie-aanbieder van Frankrijk, diende een klacht in bij de mededingingswaakhond over de deal. Nu heeft de organisatie, hangende het onderzoek naar de klacht, als voorzorgsmaatregel de deal opgeschort, meldt AP.

De beslissing wordt op zijn laatst donderdag van kracht. Volgens de mededingingsautoriteit is de afspraak met Orange een 'serieuze en directe bedreiging' is voor de concurrentie in de mobiele telecommunicatie sector.

Concurrentie voor kerst

Het is de bedoeling van de autoriteit consumenten nog voor kerst in staat te stellen een iPhone met abonnement te kopen bij concurrerende providers. Orange heeft reeds aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing.

Het bedrijf wijst er op dat dergelijke deals in andere EU-landen wel zijn toegestaan. Ook zou het besluit een 'aanslag zijn op de vrije markt'. Een woordvoerder van de mededingingsautoriteit zegt tegen Reuters dat een beroep tegen de beslissing waarschijnlijk twaalf tot 15 maanden nodig heeft om behandeld te worden.

Duitsland

In Duitsland oordeelde de voorzieningenrechter eind 2007 dat een vergelijkbare exclusieve deal wel is toegestaan.

Vodafone wilde via een kort geding een verbod op de 'koppelverkoop' van iPhone-aanbieder T-Mobile afdwingen, die in haar ogen in strijd is met de Duitse wet. De rechter vond echter geen wetsovertredingen of illegaal kartel, en besloot daarom dat T-mobile de exclusieve verkoop gewoon mag voortzetten.