Met de uitspraak staat de deur open voor concurrerende providers zoals Bouygues Telecom. De deal werd in december al verboden door de Franse mededingingsautoriteit, na klachten van andere aanbieders. Orange bracht de zaak echter voor de rechter, maar het Parijse Hof van Beroep bekrachtigt het besluit van de marktwaakhond.

Exclusieve recht

Doordat Orange het exclusieve recht had om de telefoon aan te bieden, konden de voorwaarden en prijzen naar believen worden aangepast. Dit was een ‘serieuze bedreiging voor de concurrentie’, was de uitspraak van de concurrentiewaakhond. Het hof gaat hier in mee.

Bij Orange is het wel mogelijk om de iPhone zonder abonnement te kopen. Dit is echter aanzienlijk duurder dan de prijs de gevraagd wordt bij een Orange-contract.

Zo snel mogelijk op de markt

Momenteel voert Bouyges Telecom overleg met Apple om te kijken onder welke voorwaarden het apparaat op de Franse markt komt. Zodra deze gesprekken afgerond zijn, ligt het apparaat in de winkels.

Apple heeft in verschillende landen exclusieve deals met mobiele providers. In Nederland is de smartphone alleen te verkrijgen bij T-Mobile, net als in Duitsland. In de Verenigde Staten is er een deal met AT&T.