De FSF roept haar community op om relevante informatie over de patentenzaak van Oracle tegen Google toe te voegen aan de End Software Patents Wiki. Zo moet een verzameling van bewijs ontstaan die Google kan helpen om de zaak van Oracle te winnen en die gebruikt kan worden in toekomstige patentrechtszaken die Oracle aan kan spannen.

Ook vraagt de FSF leden van hun community een brief te sturen aan Oracle-ceo Larry Ellison waarin ze hem vragen waarom hij vrije software aanvalt.

Aanval

Volgens Brett Schmidt van de FSF is de agressieve manier waarop Oracle softwarepatenten verdedigt een “duidelijke aanval op iemands vrijheid om software te gebruiken, aan te passen en te delen”. Volgens Schmidt zijn dit juist rechten die iedereen moet hebben maar haalt Oracle ze weg. “Niet alleen bij Google maar bij iedereen die Android gebruikt.”

Standpunt

De Free Software Foundation steunt Google overigens niet onconditioneel. Zij geven aan dat Google zich in het verleden niet zo’n zorgen maakte over softwarepatenten. Google heeft ook nog geen principieel standpunt ingenomen over de patenten. De FSF wil daarom dat Google de claims van Oracle aanvecht in de rechtszaal en op die manier een standpunt over patenten inneemt. Een schikking treffen zit er dan dus niet in.

IcedTea Java

Schmidt wijst er ook op dat Google de problemen omtrent de patenten voor had kunnen blijven door Android te baseren op IcedTea Java. Die implementatie van de virtuele machine heeft namelijk een GPL licentie. Had Google dat gedaan dan was het volgens de FSF wel minder eenvoudig geweest om gesloten software op de Android te ontwikkelen.

Dalvik

Oracle klaagde Google in augustus aan omdat de maker van Android patenten van Oracle zou schenden door het op Java gebaseerde Dalvik te gebruiken in het mobiele besturingssysteem. Volgens Oracle heeft Google deze patenten willens en wetens geschonden. Oracle zelf was voorheen overigens nog tegen softwarepatenten.