Ook onderzoekt toezichthouder FTC of Google zijn eigen diensten voorrang geeft in de zoekresultaten. Dat meldt de Wall Street Journal. De Federal Trade Commission begon eind juni met het onderzoek naar Google, maar tot nu toe was niet bekend waar de toezichthouder zich precies op richtte.

Nu blijkt het vooral te gaan over de deals die Google sluit met de makers van smartphones die zijn besturingssysteem Android gebruiken. Het onderzoek lijkt in het verlengde te liggen van de klacht van het bedrijf Skyhook Wireless, die Google heeft aangeklaagd omdat telefoonfabrikanten door Google verplicht zouden worden om Google's eigen locatiediensten te gebruiken als ze de Android Market op hun toestellen willen aanbieden.

Places Pages

De FTC onderzoekt ook of Google recensies en beoordelingen over lokale bedrijven van sites van concurrenten overneemt en gebruikt op zijn eigen sites. In Google Maps toonde Google op bedrijfspagina's, de zogeheten Places Pages, ook beoordelingen afkomstig van andere sites. Het zoekbedrijf is daar vorige maand ineens mee gestopt.

Verder wil de instantie weten of Google zijn eigen sites, zoals de Places-pagina's of Google Finance, een hogere plaats in de zoekresultaten geeft dan vergelijkbare sites van concurrenten. Google heeft nog geen commentaar gegeven.

Vorig jaar startte de Europese Commissie ook al een antitrust-onderzoek naar Google. Dat onderzoek richt zich ook op misbruik van zijn dominante positie om zijn eigen diensten in zoekresultaten te promoten.