Het merk gaat Garmin-Asus heten en gaat smartphone's aanbieden met besturingssystemen zoals Windows Mobile, Linux en Android. Dit maakte Asus bekend tijdens een persconferentie in Taipei.

De nieuwe speler op de mobiele telefoniemarkt wil concurreren met de iPhone en de G1 door zich te richten op zogenaamde 'location-based services'. Deze diensten koppelen bijvoorbeeld de locatie van een gebruiker aan relevante informatie over de omgeving. Garmin heeft als ontwikkelaar van navigatie-apparatuur veel ervaring op dit gebied.

De eerste telefoon moet nog in de eerste helft van 2009 op de markt komen en gaat de Garmin-Asus Nuvifone G60 heten. Het is een herziene versie van de originele Nuvifone G60 die Asus vorig jaar bouwde in opdracht van Garmin. Op het Mobile World Congress in Barcelona zal een tweede telefoon gepresenteerd worden. Die smartphone komt waarschijnlijk in 2010 op de markt.

'Totaal andere smartphone'

Asus maakt sinds 2006 mobiele telefoons die vooral draaiden op Linux of Windows Mobile. De bedrijven hebben nu afgesproken alleen nog maar samen telefoons te ontwikkelen. De eigen lijn van Asus zal gefaseerd verdwijnen.

Volgens de bedrijven wordt hun telefoon 'totaal anders' dan alle andere smartphone's die nu op de markt zijn. Dit zou komen door hun 'andere aanpak' van diensten die gebaseerd zijn op de locatie van een gebruiker. Bij andere smartphone-ontwikkelaars zien Garmin en Asus vooral een focus op muziek, e-mail en zoekfunctionaliteit.

Vergelijkbare functies

De Garmin-Asus zal uitgerust worden met kaarten waarop verschillende soorten informatie wordt weergegeven, zoals huizen van vrienden en bestemmingen. Daarnaast zal er verkeersinformatie beschikbaar komen, maar ook filmtijden, aldus beide bedrijven. Dit zijn functionaliteiten die veel andere smartphone's ook al bieden.