Volgens cijfers van onderzoeksbureau Gartner zijn er tegen het einde van 2012 in totaal 1,5 miljard Windows-apparaten in gebruik en 608 miljoen Android-apparaten. Maar volgens schattingen van diezelfde analisten maakt Google's Android de komende jaren een explosieve stijging door en haalt het Windows aan het einde van 2016 zelfs in qua aantal gebruikers, zo meldt persbureau Reuters.

Android groeit 3 keer zo snel

Android moet daarvoor ongeveer drie keer zo snel groeien als Windows. Want volgens de cijfers van Gartner zijn er eind 2016 in totaal 2,3 miljard computers (tablets en smartphones) die Google's mobiele besturingssysteem Android draaien. Tegen die tijd staat de teller bij Windows op 2,28 miljard, wat ook ruim meer is dan nu het geval is.

Het mobiele platform van Google, dat pas sinds 2008 bestaat en een jaar later voor het eerst in Nederland verscheen, bezit momenteel tweederde van de wereldwijde smartphone-markt. Bovendien doet het goede zaken als runner-up achter Apple's iPad als het meest gebruikte platform op tablets.

Overschot pc's frustreert Windows 8

Het lijkt er erop dat Gartner de cijfers van de inmiddels gehalveerde pc-markt de komende jaren heeft doorberekend. Hetzelfde geldt voor de immens populaire tablets. Het onderzoeksbureau bracht deze zomer al naar buiten dat de vraag naar pc's in Europa klein zal blijven en dat het uitgaat van een overschot aan apparatuur bij leveranciers. De opstapelende voorraden zullen de groei van de pc-markt flink frustreren vanaf het moment dat Windows 8 (morgen) verschijnt.