De open source-stichting werkt al geruime tijd aan een uitvoering van zijn mobiele browser (codenaam Fennec) voor het smartphonebesturingssysteem van Microsoft. De toekomst van dat Windows Mobile en apps daarvoor is echter beperkt. Microsoft heeft namelijk besloten een breuk te maken met de volgende versie van zijn telefoonplatform. Dat Windows Phone 7 is niet compatibel met Windows Mobile.

Silverlight of XNA

Dat betekent ook het einde van de ontwikkeling van Firefox Mobile voor Microsofts smartphoneplatform. Phone 7 staat geen 'native' apps toe. Alle programma's moeten ontwikkeld worden in Microsofts multimediatechnologie Silverlight of in Xbox-gametechnologie XNA.

Mozilla ziet op dat platform dus geen toekomst voor de eigen webbrowser. Dit meldt ontwikkelaar Stuart Parmenter, die technisch hoofd is van het mobiele ontwikkelteam bij Mozilla. Hij blogt dat de ontwikkeling van Firefox voor Windows Mobile goed op weg was. Het werk dat is verricht op de onderliggende Windows CE 6-kern heeft Mozilla volgens Parmenter een goede positie gegeven om een fantastische browser te hebben voor Windows Phone 7.

Hoge verwachtingen

"We hebben al geruime tijd gewerkt aan een versie van Firefox voor Windows Mobile, met de verwachting dat Microsoft zijn inzet op de mobiele markt zou verdubbelen, en met de hoop dat het bedrijf een fantastisch nieuw mobiel besturingssysteem zou uitbrengen. We hebben de Windows Phone 7-aankondigingen op de voet gevolgd gedurende de afgelopen weken." Een van de Firefox Mobile-ontwikkelaars was vorige week ook aanwezig op de MIX-conferentie van Microsoft.

Het besluit van Mozilla is genomen ondanks het feit dat Windows Mobile niet meteen exit is zodra Phone 7 eind dit jaar uitkomt. Sterker nog: berichten doen de ronde van een Windows Phone 6 Starter Edition die een hernoemde Mobile 6.5 zou zijn. Parmenter blogt nog dat de opgedane kennis, ervaring en softwarecode niet verloren gaat, maar bruikbaar is voor Firefox voor andere platformen.

Android dus eerder

Windows Mobile stond als eerstvolgende platform op de planning van Mozilla. Daarna volgt Googles smartphonebesturingssysteem Android, waarvan begin deze maand foto's naar buiten zijn gekomen. Het iPhone OS van Apple en het Blackberry OS van RIM staan geheel niet op de planning van Mozilla en Nokia's Symbian is eerder al afgevallen. Fennec draait nu alleen op Maemo van Nokia, en straks op Android van Google.