Vanmiddag om 12.00 uur heeft de overheid een uur lang het alarmeringssysteem NL-Alert landelijk getest. Een groep gebruikers klaagde over het laat- tot wel 45 minuten - of helemaal niet ontvangen van het controlebericht, terwijl anderen deze juist vijf of zes keer binnenkregen.

De overheid spreekt echter van een geslaagde test en heeft gezien dat het controlebericht via alle zendmasten in alle 25 veiligheidsregio’s is aangekomen. Voor het eerst was ook Apple van de partij en zijn na de introductie van iOS 7 ook iPhones vanaf model 4S ondersteund. Zij moesten hiervoor wel de functie noodberichten ingeschakeld hebben staan.

Een groot deel van de klachten is dan ook verklaarbaar, legt woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit aan Webwereld. “Het belangrijkste is dat het bericht bij alle masten is aangekomen. Het bericht is een uur lang verzonden wat kan betekenen dat sommige mensen deze pas later hebben ontvangen vanwege hun bereik.”

Voor de meeste klachten bij de test van Nl-Alert is een verklaring. De techniek faalde volgens de testers niet. Lees meer op Computerworld.nl

Ook volgens eigenaar Maarten Mes van Cell Broadcast-bedrijf one2many , dat deze gebruikte technologie bij 2 van de 3 grote providers voor zijn rekening neemt, heeft de achterkant behoorlijk goed gewerkt. Hij is vooral blij met de toevoeging van iPhones, waarop de noodberichten voor het eerst ook zijn aangekomen vanaf de iPhone 4S. Mes: "Wij zijn geen gekke dingen tegenkomen met de operators. Het is grote lijnen goed gegaan. De vorige test is geruisloos voorbij gegaan, nu zijn er veel reacties. Het is goed dat het leeft."

Lees meer over de verklaring van de vele klachten op Computerworld.nl.