Research in Motion komt in steeds zwaarder weer terecht. De tablet PlayBook is mislukt en op de smartphonemarkt verliest het bedrijf in rap tempo terrein. Het ooit zo winstgevende vierde kwartaal, waarin technologiebedrijven traditioneel profiteren van de cadeautjesmaand december, verloopt voor RIM desastreus.

Het lopende kwartaal gaat het zelfs slechter voor de BlackBerrymaker dan het derde kwartaal. Toen werden er nog 14,1 miljoen telefoons in de markt gezet. Dit kwartaal komen er maar 11 tot 12 miljoen stuks uit de fabrieken. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de presentatie van het omzetcijfers over het derde kwartaal. CEO Mike Lazaridis maakte van de gelegenheid gebruik om een waarschuwing voor het lopende kwartaal te geven.

Zeer geavanceerde chipset

De oorspronkelijke bedoeling van RIM was om al in het eerste kwartaal van het volgend jaar nieuwe modellen van zijn BlackBerry uit te geven. Maar, zo zegt Lazaridis, die modellen moeten draaien op een zeer geavanceerde chipset en die is niet eerder beschikbaar dan halverwege het nieuwe jaar. Daardoor kunnen de nieuwe modellen pas tegen het einde van 2012 op de markt komen. “We vragen om jullie geduld en vertrouwen", zegt Lazaridis

De twee co-CEO's, Lazaridis en Jim Balsillie, hebben aangekondigd per direct hun salaris te verlagen naar 1 dollar. Investeringsbedrijven hebben niettemin aangedrongen op vervanging van het management. Ook opperde investeerder Jaguar Financial een opsplitsing van het bedrijf.

Op veel fronten tegenwind

Het marktaandeel van BlackBerry in de grootste markt, die van de Verenigde Staten, is gedaald naar 9,2 procent. Vorig jaar had BlackBerry nog 24 procent van die markt in handen. De winst in het derde kwartaal kelderde met 71 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De BlackBerry zou vooral last hebben van een gemis aan een ecosysteem, een verzameling van liefhebbers en ontwikkelaars, zoals Google en Apple die wel hebben voor hun smartphones. RIM zou zich te veel focussen op hardware, zo schrijft Bloomberg.