Sinds afgelopen jaar sluit je bij het aanschaffen van een nieuwe telefoonabonnement met 'gratis' smartphone een lening af. Het is alweer jaren geleden dat er al een discussie plaatsvond over abonnementen met een gratis smartphone. In 2004 kwam de Hoge Raad reeds tot de conclusie dat een dergelijk abonnement eigenlijk gewoon een koop is met afbetaling op consumentenkrediet. Je wordt als consument bij de aankoop van een nieuwe telefoon met abonnement dan ook getoetst of je het wel kunt betalen en of je dus wel een lening kunt hebben.

Toetsen van maandelijkse lasten

Wanneer je een dergelijk abonnement afsluit waarbij je een toestel krijgt die je in bijvoorbeeld één of twee jaar moet afbetalen dan ben je dus eigenlijk een lening aan het afbetalen. Is je nieuwe toestel meer dan 250 euro waard? Dan moeten je maandelijkse lasten en je inkomen worden getoetst door de geldverstrekker. Ze willen weten of je het toestel plus het abonnement wel kunt betalen, waardoor ze een zekerheid kunnen krijgen van eigen inkomsten. Als je toestel duurder is dan 250 euro én wanneer je deze in meer dan drie maandelijkse termijnen wilt afbetalen (in het geval van een abonnement van bijvoorbeeld één of twee jaar dus) dan krijg je een registratie bij Bureau Kredietregistratie, ook wel BKR genoemd. Bij de aanbieder moet je je gegevens naar waarheid invullen, inclusief lopende leningen en woonlasten. Je hoeft hierbij geen loonstrookje te laten zien, maar je moet wel altijd je identiteitsbewijs tonen. De medewerker ziet hierbij nooit wat de klant heeft ingevuld; er wordt automatisch een berekening gemaakt.

Positieve of negatieve registratie?

Je hoeft niet meteen te schrikken wanneer je BKR ziet staan wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft. Er zijn namelijk verschillende registraties: een negatieve en een positieve. Zolang jij er gewoon voor zorgt dat je iedere maand netjes je lening kunt afbetalen dan val jij onder een positieve registratie. Wist je dat ongeveer 9 van de 10 Nederlanders die een BKR-registratie hebben een positieve notering hebben? Een positieve registratie hoeft geen negatieve invloed te hebben wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek nodig hebt voor een nieuwe woning. Een woordvoerder van BKR vertelde afgelopen jaar aan de Volkskrant dat het juist vertrouwen kan wekken wanneer je kunt laten zien dat je iedere maand stabiel je schulden kunt afbetalen. Het invoeren van de BKR-registratie bij dergelijke aankopen is dus zeker niet alleen negatief. Zolang je het kunt betalen is het geen probleem om een positieve registratie te hebben. Wist je dat je ook al een positieve registratie hebt wanneer je rood kunt staan of wanneer je bijvoorbeeld een creditcard bezit?

Smartphone los aanschaffen

Er zijn ook alternatieven, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een los toestel te kopen en daarbij een goedkoper abonnement aan te schaffen. Of je kiest voor een sim only abonnement met je oude toestel. Hierdoor ben je uiteindelijk een stuk minder geld kwijt, maar moet je dus wel in één klap meer betalen. Heb je dit geld beschikbaar, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Een andere oplossing is het aanvragen van een lening waarbij ook altijd geldt dat geld lenen geld kóst. Hoewel je in dit geval geen product aan het afbetalen bent moet je er wel rekening mee houden dat je alsnog een lening moet afbetalen. Er zijn verschillende aanbieders en geldverstrekkers die jou meer kunnen vertellen over het aanvragen van een lening en het afbetalen ervan. Denk altijd eerst goed na voordat je een lening aangaat of een smartphone aanschaft of je het überhaupt kunt betalen. Het is nergens voor nodig om jezelf in de nesten te werken wanneer je iets koopt met geld wat je (nog) niet hebt.

Hoe zit het met andere webwinkels? Daarom is het aan te raden om, wanneer je een luxeproduct wilt aanschaffen, eerst flink te gaan sparen zodat je geen registratie krijgt. Het is dan ook handig om te weten dat je bij alle webwinkels waar je bijvoorbeeld producten in termijnen kunt betalen je een lening aangaat. Houd er rekening mee dat je voor dergelijke aankopen in termijnen ook uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je het product in één keer zou aanschaffen. Dit komt omdat je rente betaalt over de lening. Denk dus altijd goed na voordat je een luxe product wilt kopen. Heb je het product echt nodig en wat zijn de andere eventuele mogelijkheden? Wanneer de aanbieder de zin 'geld lenen kost geld' bij een manier van betalen heeft staan weet je zeker dat je een lening aangaat.