"Apple heeft antwoord gegeven op de meeste bezwaren van IT-professionals", zegt Gartner-analist Van Baker. Baker is "onder de indruk" van Apple's zakelijke plannen met de iPhone en is van mening dat RIM er een serieuze uitdaging bij heeft gekregen. "Het is een zeer deugdelijk en robuust product en om die reden is het een acceptabel platform voor de zakelijke markt, als concurrent voor de BlackBerry en andere smartphones", zei Baker tegen de New York Times.

Beurskoers

Beleggers waren het daarmee eens: het aandeel van BlackBerry-fabrikant RIM daalde na de bekendmaking van de SDK met 3,8 procent naar $98,72. Niet dat de beleggers nu zoveel meer vertrouwen hadden in Apple: dat aandeel daalde 2,9 procent naar $120,93. Daarmee deden beide bedrijven het slechter dan de Nasdaq, die 2 procent daalde.

De iPhone heeft volgens cijfers van Canalys inmiddels 28% van de Amerikaanse smartphonemarkt in handen, zo zei Apple ceo Steve Jobs gisteren bekend. Apple ligt daarmee op de tweede plaats achter RIM, die overigens wel meerdere jaren nodig had om het huidige marktaandeel van 41% te bereiken.

Volwaardig Blackberry-alternatief

Simon Yates, analist bij Forrester Research is van mening dat Apple de vijf belangrijkste obstakels voor zakelijke gebruikers heeft weggenomen. "Dit is directe concurrentie voor RIM BlackBerry en geeft Apple toegang tot miljoenen Exchange- en Outlook-gebruikers".

Maar dan moet Apple wel afstappen van exclusieve contracten met netwerkoperators: "Bedrijven willen niet vastzitten aan één operator voor spraak en data". Ook zou de iPhone zakelijke applicaties zoals LanDesk en Credant Technologies moeten ondersteunen: "Apple moet native integratie bieden van managementttools die bedrijven ook al voor hun andere mobiele devices gebruiken", meent Yates.

Geen VoIP

Techblogger Michael Arrington bekijkt de iPhone SDK-aankondiging met een kritischer blik: "Sommige beperkingen werden vandaag op het evenement aangekondigd. VoIP-diensten bijvoorbeeld, zijn uitgesloten. Ze kunnen alleen internettoegang krijgen tot internet via Wi-Fi, niet via mobiele netwerken. Dat is een signaal van een groter probleem - dat Apple geen applicaties toestaat die de inkomstenstroom van de iPhone in gevaar brengen."

De grootste beperking vindt Arrington echter het gebrek aan multitasking: "Gebruikers kunnen slechts één applicatie tegelijk draaien en als ze die verlaten wordt de applicatie afgesloten". Arrington signaleert nog meer gebreken: ontwikkelaars kunnen alleen de gepubliceerde API's gebruiken op de manier zoals Apple heeft voorgeschreven. Zo kunnen applicaties vanwege bewerkte schrijfrechten geen data van andere applicaties inlezen en verwerken.

Interessant platform

De Nederlandse ontwikkelaar Vincent Verweij van Makayama was al in een vroegtijdig stadium bezig met het ontwikkelen van iPhone-applicaties. Verweij: "Het is goed dat er een open ontwikkelomgeving komt, met vrijwel geen restricties. Maar dat kon natuurlijk met Windows Mobile (Microsoft) en Symbian (Nokia) ook al".

De Nederlandse ontwikkelaar denkt dat de iPhone een magneetwerking op programmeurs zal hebben. "Als commercieel platform is de iPhone ook interressant, want eind van het jaar zijn er 10 miljoen mensen die met een druk op de knop software kunnen downloaden, uitproberen en aanschaffen. En 70% van de opbrengsten gaat rechtstreeks naar de uitgever of ontwikkelaar. Dat is een gigantische markt met enorme potentie. Als je erin slaagt om een bestseller te bedenken, kun je heel rijk worden."

"De keerzijde is dat zoveel ontwikkelaars het zullen proberen, dat het aanbod al snel overweldigend wordt en dat duizenden programma's dan ook een marginaal bestaan zullen lijden. Net als op de desktopmarkt zijn er altijd maar een handjevol programma's die iedereen wil hebben en de rest is gedoemd te mislukken."

Over de softwaredemo's die Apple gisteren bij de onthulling van de SDK liet zien is Verweij gematigd enthousiast: "Ik was onder de indruk van de spelletjes met mooie 3D-graphics, maar de zakelijke applicaties waren voorspelbaar. Jammer dat er geen navigatiesoftware of mobiele tv-applicaties werden getoond." Makayama gaat de komende maanden alle reeds ontwikkelde iPhone-software geschikt maken voor de Apple SDK, maar zal zeker ook nieuwe producten uitbrengen. "De lijst met ideeën is nog lang".

Bedreiging voor Google Android

Ontwikkelaar Guy Horrocks van Polar Bear Farm ziet de iPhone SDK als een aanzienlijke bedreiging voor andere mobiele platformen: "Dit kan de doodsteek zijn voor Google's Android-platform en potentieel een grote klap voor Microsoft. Het maakt een eind aan de discussie dat BlackBerry betere functionaliteit heeft dan de iPhone".

Volgens Raven Zachary, mede-oprichter van iPhoneDevCamp en analist van de 451 Group, was er in de ontwikkelaarsgemeenschap die hij vertegenwoordigt angst dat Apple de distributie van applicaties streng zou beperken, zoals bij iPod-games wordt gedaan: "Je hebt Apple's goedkeuring nodig, ze moeten de broncode goedkeuren en ze strijken een groot percentage van de winst op voor de distributie van de applicatie." Daardoor is het voor kleine ontwikkelaars vrijwel onmogelijk om games voor de iPod te maken.

"Wat we nu hebben gezien is dat Apple de markt openstelt op dezelfde manier als ze met podcasts in de iTunes Music Store hebben gedaan." Net als Makayama is Zachary optimistisch over de langetermijn-vooruitzichten voor ontwikkelaars: er zijn genoeg mogelijkheden om geld te verdienen en de vergoeding aan Apple ($99 voor de publicatierechten en 30% van de omzet) zijn volgens hem niet overdreven. "Ik denk dat het eerlijk is. Dat bedrag zal duizenden ontwikkelaars naar het platform lokken. Apple neemt alle kosten van bandbreedte, distributie en marketing voor zijn rekening. Het netto voordeel weegt waarschijnlijk tegen de kosten op".