Google-topman Andy Rubin heeft dit weekeinde fel uitgehaald naar zijn evenknie van Alibaba, die eerder op zijn beurt Google beschuldigde Acer onder druk te hebben gezet om een gezamenlijke smartphone af te blazen.

Die smartphone, de A800 CloudMobile, zou afgelopen donderdag worden gepresenteerd aan de pers in Shanghai, maar de introductie werd op het laatste moment afgeblazen. Volgens de Chinese internetgigant Alibaba boog Acer voor immense druk van Google.

Illegale kopieen Google apps

Het mobiele besturingssysteem van Alibaba, Aliyun, gebruikt de Android runtime, het Android framework en presenteert in de eigen app store Android apps. Volgens Rubin zitten daar illegale kopieen van Google apps bij. “Er is werkelijk geen twijfel dat Aliyun is gebaseerd op het Android-platform en dat het voordeel haalt uit al het harde werk dat door de Open Handset Alliance is verricht", zegt Rubin.

Hij reageert daarmee op de claim van Alibaba's directeur corporate affairs John Spelich dat het Aliyun besturingssysteem geen deel uitmaakt van het ecosysteem van Android en dat het daardoor niet compatibel hoeft te zijn met Android. En dus niet hoeft te buigen voor de macht van Google. Maar Rubin vindt dat discutabel.

'Verwacht geen hulp'

“Als je dus wil profiteren van het Android ecosysteem, maak dan de keus om het compatibel te maken. Het is makkelijk, gratis en we kunnen je erbij helpen. Maar als je niet compatibel wil zijn, verwacht dan geen hulp van OHA-leden die allemaal werken aan een gemeenschappelijk ecosysteem." Ter verduidelijking: Acer is wel een OHA-lid.