Android 3.0 (codenaam Honeycomb), het besturingssysteem van Google dat speciaal bedoeld is voor tablets, wordt voorlopig niet als open source vrijgegeven. Volgens de maker is er een wat snellere route genomen om zo snel mogelijk met een tablet OS te komen. De software is dus niet geschikt voor telefoons.

Gebruik beperken

Mocht de code wel worden vrijgegeven dan vreest Google dat developers Honeycomb toch op telefoons gaan zetten. En dat is niet de bedoeling. Dergelijk niet-bedoeld gebruik moet worden beperkt. Het is namelijk helemaal niet zeker of het besturingssysteem überhaupt werkt op smartphones, vertelt Andy Rubin, vice-president engineering bij Google tegen Businessweek.

Dat houdt ook in dat de kleinere hardware- en softwaremakers voorlopig geen gebruik kunnen maken van Honeycomb. Het gaat waarschijnlijk nog enkele maanden duren voordat dit wel kan. Als Honeycomb wel helemaal was uitontwikkeld, was het te laat gekomen voor veel tablets. In essentie ging het dus om een haastklus, om de achterstand in te lopen op de vorig jaar uitgekomen iPad.

Open source-strategie ongewijzigd

Rubin benadrukt wel dat het de intentie van Google is om de broncode uiteindelijk vrij te geven. Volgens hem is de open source-strategie voor Android niet veranderd.

Google maakte eerder al bekend dat Honeycomb er alleen is voor tablets. Het is de bedoeling dat smartphones later een eigen tussenversie van Google’s mobiele besturingssysteem krijgen. Of de aftakkingen van Android voor tablets en smartphones later weer worden samengevoegd, is onduidelijk.