Oracle heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Google. De beschuldiging is schendingen van het copyright- en patentrecht dat rust op Java door gebruik van die technologie in Android. Dat open source-besturingssysteem bevat een eigen implementatie van het eveneens open source-Java.

'Aanval op open source'

Google noemt de aanklacht van Oracle een aanval op de gehele open source Java-gemeenschap en niet alleen op Google zelf. “Wij zullen de open source-standaarden tot het uiterste verdedigen en zullen samenwerken met de branche in het verder ontwikkelen van het Android-platform”, zegt een woordvoerder van de zoekmachine.

Volgens Oracle overtreedt Google het intellectuele eigendom op Java "bewust, direct en herhaaldelijk". Die juridische termen zijn nodig om de zwaarte van de overtreding aan te geven in de aanklacht.

Twist over code-afsplitsing

De twist gaat met name over de door Google ontwikkelde virtuele machine (vm) voor Java, die Dalvik wordt genoemd. Daarin wordt een afsplitsing van de Java-code gebruikt, een zogeheten ‘fork’. Er is al eerder gespeculeerd over een mogelijke actie tegen dat gebruik van de code, zelfs nog in het tijdperk dat Java-schepper Sun nog een zelfstandig bedrijf was. Oracle heeft Java in handen gekregen met de overname van Sun Microsystems.

Volgens IDC-analist Al Hilawa hadden vele experts en betrokkenen al verwacht dat Sun de wapens zou oppakken tegen Google’s fork van de Java-code bij de productie van Dalvik. "Maar nu Android een succes is geworden, kan deze actie een stevige uitwerking krijgen”, schat Hilawa in. Hij verwacht grote consequenties, niet alleen voor Google, maar ook voor diens hardwarepartners, de oem’s die Android-smartphones maken.

'Java-vader' niet verrast

De ‘vader van Java’, voormalig Sun-ingenieur James Gosling, reageert niet verrast op de actie van Oracle. Hij schrijft in zijn blog dat gedurende de bijeenkomsten tussen Sun en Oracle er nadrukkelijk werd gevraagd naar de patentsituatie tussen Sun en Google. “We konden de ogen van de Oracle-advocaten zien fonkelen.” Volgens Gosling zat het procederen rond patenten niet in de genen van Sun.

Volgens analist Jeffrey Hammond van Forrester riskeert Oracle wel imagoschade op de langere termijn. “Google kan wat geld betalen om het probleem de wereld uit te helpen, maar een heleboel mensen zullen zich blijven afvragen wat voor beheerder Oracle zal zijn voor Java.”

Oracle wil controle

De rechtszaak maakt wel duidelijk dat Oracle de controle over Java-innovatie in eigen handen wil houden, zegt de Forrester-analist. Mogelijk zoekt Google in de toekomst naar andere alternatieven, zoals comptabiliteit met Microsofts Silverlight voor het ontwikkelen van rich internet applications, voegt Hammond hier nog aan toe.