In een korte verklaring zegt Google: “Er zijn geen technische problemen aan onze kant, dat hebben we uitgebreid uitgezocht. Dit is een overheidsblokkade die zodanig is uitgevoerd dat het lijkt alsof het probleem bij Google ligt.”

Volgens Google klagen veel Gmailgebruikers in China over storingen in het gebruik van de online emailservice. Die klachten variëren van slechte toegang tot de hoofdpagina. Problemen met het verzenden van emails na het inloggen en het niet goed werken van de instant messaging service.

Langdurige vete

Google heeft op vragen van diverse media geweigerd te zeggen of het in gesprek is met de Chinese overheid over dit onderwerp. Het is bekend dat Google al jarenlang in de clinch ligt met de Chinezen. Een jaar geleden liepen de onderlinge twisten zo hoog op dat Google zei niet langer te willen meewerken aan de censuurfilters op de zoekresultaten die China wilde afdwingen.

Daarnaast is het al jaren zo dat Chinese hackers, al dan niet in opdracht van de regering, grote aanvallen uitvoeren op de websites van Google. De zoekgigant heeft zijn Chineestalige zoekmachine al verplaatst naar Hong Kong, dat ondanks dat het Chinees grondgebied is aparte en soepelere wetgeving kent.

Ook Twitter, Facebook geblokkeerd

China heeft diverse social media-services geblokkeerd, zoals Twitter, Facebook en YouTube. De invloed van social media op de volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is begin dit jaar zodanig gehyped, dat landen als China uit voorzorg de greep op het internet verstevigden

Ook het probleem met Gmail speelt sinds het begin van de volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, half januari. Toen kwamen in China nieuwe proteststemmen op die pleitten voor een ‘Jasmijnen revolutie’. Dat leidde tot een striktere internetcensuur en verscherpte waakzaamheid van de politie en leger. Voor zover bekend gebeurde er overigens niets.