Dat meldt de New York Times. Deze extra zoekmogelijkheid is als eerste te gebruiken op de iPhone van Apple, en niet de G1 met de Android-software van Google.

Door de nieuwe zoekoptie is het nu mogelijk om zoektermen te roepen in de telefoon. De software herkent als het goed is de termen en laat de zoekresultaten zien van Google op het scherm. De zoekmachine past de zoekresultaten aan op de locatie waar de gebruiker zich momenteel bevindt. De nieuwe applicatie zou sinds gisteravond te verkrijgen zijn in de iTunes-store, maar is nog niet gesignaleerd.

Spraakherkenning steeds belangrijker

Zoeken op spraak is een belangrijk thema voor Google. Twee jaar geleden kreeg het bedrijf een patent voor de ontwikkeling van 'voice search'. Het biedt nu al een zoekmachine die werkt op spraak, alleen is de zoekselectie op dit moment nog erg beperkt.

Andersom is het ook druk doende om audio op het web te indexeren met Google Audio Indexering. Die bood gedurende de Amerikaanse presidentsverkiezingen de mogelijkheid om te zoeken op woorden uit videotoespraken van politici.

Microsoft en Yahoo ook

Een jaar geleden startte Google met een experiment waarmee telefoonnummers via spraak kunnen worden opgevraagd. Omdat te doen moesten gebruikers een nummer bellen, een zoekterm zeggen, zoals 'bioscoop, Utrecht', waarna relevante telefoonnummers werden geboden.

Maar Google is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met zoeken op spraak. Microsoft kocht vorig jaar Tellme, een bedrijf dat onder andere een zoekmachine met spraakherkenning levert aan de Blackberry. En ook Yahoo sleutelt al een tijd aan spraakgestuurd zoeken op de mobiel.