Vice-president Andy Rubin, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Googles mobiele platformen, benadrukt dat de twee besturingssystemen toch echt ontworpen zijn voor zeer verschillende taken. "Er zijn verschillende problemen die je moet oplossen voor verschillende categorieën consumentenproducten." Als voorbeeld noemt hij de smartphonefunctie om snel te schakelen tussen gsm-zendmasten als een gebruiker bijvoorbeeld in een auto zit.

Hij zegt dat er ruimte is voor beide besturingssystemen, ondanks het feit dat ze allebei geschikt zijn voor netbooks. Android is ontworpen voor smartphones met ARM-processors, maar draait ook op netbooks. Chrome OS is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, maar moet op termijn ook draaien op reguliere laptops en desktops. Chrome OS draait op zowel x86-processors als ARM-chips, terwijl Android inmiddels ook is aangepast voor x86-chips.

Netbookopties

Analist Michael Gartenberg doet ook een duit in het zakje. Hij stelt dat de twee besturingssystemen van Google plus de overlappende processorondersteuning verwarrend zijn voor hardwarepartners. "Als je een netbookleverancier bent, weet je nu niet goed wat je moet doen."

Google-ingenieur Rubin spreekt dit tegen. Het bestaan van twee platformen voor deels dezelfde apparaten en processors betekent niet automatisch dat de één wint en de ander verliest, zegt hij. Volgens hem heeft Chrome OS veel meer mogelijkheden voor apparaten die geen smartphone zijn. "Ik kijk ernaar uit om Chrome te zien draaien op diverse soorten consumentenelektronica."

'Nauw verwant'

Rubin vertelt dat de pers en experts meteen na de onthulling van Chrome OS het einde van Android voorspelden. Dat is niet aan de orde, aldus de topingenieur van Google. De opgelaaide speculatie over concurrentie van het nieuwe besturingssysteem met het smartphoneplatform Android komt echter ook voort uit opmerkingen van Google-ceo Eric Schmidt.

Die zei namelijk dat de twee besturingssystemen nauw verwant zijn aan elkaar en op termijn best wel kunnen samengaan. Of nog dichter bij elkaar kunnen komen. Schmidt maakte die opmerking tijdens een persconferentie waarbij hij juist de concurrentie van Chrome OS met Microsofts Windows ontkende.