Google's nieuwe locatiedienst Nearby zou gebruikers in contact moeten brengen met mensen en plaatsen om hen heen. Daarbij zouden Android-apparaten zonder tussenkomst van de gebruiker kunnen communiceren, doordat ze zelfstandig bepaalde functies als bluetooth, wifi en microfoon activeren. Dat meldt AndroidPolice, dat de plannen heeft ingezien.

Zonder de telefoon aan te raken zou Nearby moeten communiceren met andere apparaten in de buurt, bijvoorbeeld een Bluetooth-zender in een winkel, zoals Apple met iBeacons doet, of een slim apparaat binnenshuis. Wellicht is het ook mogelijk om notificaties te krijgen wanneer vrienden in de buurt zijn. Nearby zou volgens Android Police verschijnen via een Google Play Service-update.

Microfoon, bluetooth, wifi

Als Nearby aanstaat, zou de dienst automatisch de microfoon, bluetooth, wifi en andere functies kunnen inschakelen om informatie uit te wisselen met apparaten in de omgeving. De locatiegeschiedenis wordt ook opgeslagen. Gebruikers kunnen zelf instellen welke mensen of apparaten kunnen zien of ze in de buurt zijn.

Volgens Google is Nearby bedoeld 'om met mensen, dingen en plaatsen in de buurt te verbinden'. Maar de precieze werking is nog niet duidelijk.

Audio-login

Een van de mogelijkheden is dat Nearby ook is te gebruiken om via de smartphone in te loggen op pc's. Het mobieltje laat dan een onhoorbaar geluid horen waarmee de gebruiker is te identificeren, als een alternatief voor een wachtwoord. Google heeft sinds de overname van de startup SlickLogin in februari de techniek hiervoor in handen.

Google houdt eind deze maand de grote ontwikkelaarsconferentie I/O, waarop mogelijk meer bekend wordt over Nearby. Het zoekbedrijf had enkele jaren de locatiedienst Latitude, waarmee personen elkaars locatie konden volgen, maar dat was geen succes. Latitude was bedoeld als concurrent voor Foursquare maar werd een mislukking. De dienst is in augustus 2013 afgesloten.