Google Earth voor de iPhone is sinds zondag gratis beschikbaar via Apple's App Store. Het programma is beschikbaar in twintig landen en achttien talen, waaronder Nederlands. Het programma is 9 MB groot.

De iPhone-versie van Google Earth laat gebruikers over 3D-beelden van de aarde vliegen, net zoals dat op computers al langer kan. Het is de eerste mobiele applicatie van Earth. Volgens Peter Birch, de productmanager voor Google Earth, is zo'n mobiel programma al 'een droom' sinds de tijd dat het programma nog onder het bedrijf Keyhole viel. Keyhole werd in 2004 door Google overgenomen.

Multitouch

De applicatie maakt gebruikt van de multitouch-functies van de iPhone voor het in- en uitzoomen en het draaien van het gezichtspunt. Earth gebruikt ook de ingebouwde bewegingsensor in de iPhone om het beeld automatisch aan te passen. De huidige locatie van een toestel kan via gps worden bepaald.

De computerversie van Earth kan allerlei extra informatielagen tonen, die door derden kunnen worden aangeboden. In de iPhone-editie zijn maar twee lagen beschikbaar: foto's van Google's fotosite Panoramio en Wikipedia-artikelen behorende bij een bepaalde locatie. Ook ondersteunt het iPhone-programma nog geen 3D-gebouwen.

Zoeken en ads

Het is ook mogelijk te zoeken binnen Google Earth op de iPhone. Resultaten worden getoond met de bekende rode punaises. Klikken opent een klein schermpje met extra informatie. Klikken op adressen leidt naar de Google Maps-applicatie. Google experimenteert ook met advertenties in Earth op de iPhone.

Volgens Birch is een versie van Earth voor Google Android ook aanstaande. "We zijn net zo enthousiast over de iPhone als over Android."

Street View

De nieuwe 2.2-firmware voor de iPhone geeft het toestel in Google Maps sinds vrijdag ook de beschikking over de functie Street View. Daarmee zijn 360 graden-panorama's op straatniveau te zien.

Vorige maand maakte Google de functionaliteit al beschikbaar voor veel andere mobiele telefoons. Momenteel rijden in Nederland ook camerawagens rond die Street View-beelden van grote Nederlandse steden maken.