De mobiele operator en Google gaan samen Android-toestellen ontwikkelen. De eerste handets worden binnen een paar weken gepresenteerd. Verizon Wireless en Google ontwikkelen de toestellen samen, en leveren eigen applicaties mee met deze apparaten.

De Android-telefoons krijgen ook standaard een Google Voice-applicatie meegeleverd. "Je hebt een open toestel, of niet. En deze zal open zijn”, zegt Verizon Wireless-ceo Lowell McAdams in een conference call waar The Wall Street Journal uit citeert. Hij refereert daarmee aan de controverse rondom de geweigerde Google Voice-app voor de iPhone.

Verizon stelt datanetwerk open

Google-ceo Eric Schmidt lauwert in dezelfde conference call de wijze waarop Verizon Wireless zijn datanetwerk openstelt. "Eerlijk gezegd is het enorm verrassend, gezien de geschiedenis en ouderwetse houding van de telco's. Bij Verizon heeft de leiding een andere filosofie gekozen, die heel, heel goed werkt met het internet."

In een gezamenlijke verklaring beloven de bedrijven "substantiële middelen" in de samenwerking te steken. "Toonaangevende fabrikanten van mobiele telefoons" zullen de toestellen leveren. HTC is tot nu toe de meest productieve maker van Android-telefoons.

88 miljoen klanten

Door de deal met Verizon Wireless, de grootste mobiele operator in de VS, breidt Android zijn bereik uit met bijna 88 miljoen klanten. Verizon Wireless is een joint venture tussen breedbandprovider Verizon en het niet direct in de VS actieve Vodafone. De joint venture staat los van beide moederbedrijven.

Google haalde twee jaar terug het bloed onder de nagels van Verizon vandaan door ook te bieden op het 700 MHz draadloze spectrum. Als gevolg daarvan moest Verizon de hoofdprijs voor het spectrum betalen. Daarnaast moest het bedrijf beloven zijn draadloze netwerken open te stellen voor een breder aanbod aan telefoontoestellen en internetapplicaties.