Google strijdt tegen Apple met de bekende middelen: men neme een technologie die Apple voor zijn eigen platform heeft en maakt er een open source versie van. Maar, zoals vaker, werkt die wel het beste in combinatie met Google's eigen gesloten ondersteunende technologie.

iBeacon bestaat nu twee jaar, maar wordt niet echt breed ingezet, mogelijk omdat het alleen werkt in Apple's gesloten ecosysteem. Daar wil Google verandering in brengen met Eddystone, vernoemd naar een beroemde vuurtoren in Devon, Engeland. Het is een verzameling specificaties voor locatiespecifieke draadloze communicatie tussen devices via Bluetooth Low Energy (BLE).

Open source

Het ondersteunt verschillende soorten data, frametypes, zoals unieke devicenummers (Universally Unique Identifier (UUID), een beveiligd identificatiekanaal (Ephemeral Identifiers (EIDs), maar ook 'ordinaire' URL's. Daarmee experimenteerde Google al eerder met het Physical Web, oftewel het Web der Dingen, waarmee elk beacon-object wordt gekoppeld aan een unieke URL en webpagina.

Eddystone is open source en staat op GitHub onder de Apache-licentie. Maar developers die ermee aan de slag willen, kunnen het best bij Google aankloppen voor ondersteuning, zeker op Android. Want voor soepele integratie op dat platform biedt het concern de Nearby API en de Proximity Beacon API, en die zijn beide gesloten diensten van Google zelf, meldt Ars Technica.

Gekoppeld aan Google-API's

Voor Android zit de Nearby API ingebakken in de Google Play Services. Dat is handig, want kan op die manier worden uitgerold naar antieke Android-versies tot aan 2.3. Maar zoals de naam al zegt, is Services onderdeel van het propriëtaire Google Play en niet het 'open' Android. Deze keuze past in een strategie die Google al enkele jaren agressief hanteert om meer controle over het Android-platform te krijgen en te koppelen aan eigen diensten.

Het is overigens geen keuze voor iBeacon óf Eddystone, aanbieders van Bluetooth tracking zullen in de praktijk waarschijnlijk beide gaan ondersteunen.

Lees ook:

Zo werkt iBeacon Google bouwt aan het Web der Dingen Hoe Google zijn ijzeren greep op Android vergroot