De overname van de mobiele applicatie Quickoffice door Google is een feit. Met Quickoffice is het mogelijk om ook op de besturingssystemen Android, iOS en Symbian Microsoft Office documenten te openen en bewerken. Dat was tot nu toe niet mogelijk. Google laat in een blogpost weten blij te zijn met de overname, waarvan geen financiële details bekend zijn gemaakt.

Quickoffice hard gegroeid

Quickoffice is een productiviteitsapplicatie die door jaren heen flink gegroeid is. Inmiddels staat de betaalde app (11,99 euro op iOS en 11,33 euro op Android) volgens het bedrijf wereldwijd op zo'n 300 miljoen apparaten. Eerder dit jaar voegde de mobiele tekstverwerker ook de iPad als platform toe en integreerde het cloudservices als Dropbox en MobileMe.

Dat juist Google de nieuwe eigenaar van Quickoffice is, wordt door velen gezien als een openlijke aanval op Microsoft. Met Quickoffice als toekomstig onderdeel van Google Apps is Google beter in staat de concurrentie aan te gaan met Microsoft, dat met Office al jaren onbetwist marktleider is op het gebied van tekstverwerking.

Niet onder de indruk

Toch zegt Microsoft niet onder de indruk te zijn van Googles plannen. In een reactie op de overname laat directeur Clint Patterson van Microsoft weten dat Google “zijn eigen tekortkomingen van Google Apps probeert op te lossen met overnames." Analist Ted Schadler van Forrester Research wijst in het artikel van de New York Times juist op het nalaten van Microsoft om Office beschikbaar te maken op de iPad.

CEO Alan Masarek van Quickoffice zelf laat in een verklaring weten in zijn nopjes te zijn met de overname door Google. Masarek richtte het bedrijf in 1997 op in een klein voorstadje van Dallas in Texas en heeft met de overname naar eigen zeggen zijn missie volbracht.