Marketingtopman Matthew Yorke van IDG bevestigt dit na een gesprek met Google-ceo Eric Schmidt. Yorke meldt in een Tweet dat Google donderdag een grote aankondiging doet over Chrome OS. "De geruchten zijn waar."

Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat Google's besturingssysteem voor netbooks dan al echt af is. Ten eerste staat het op Linux gebaseerde platform pas gepland voor release in 2010. De eerste apparaten met Chrome OS voorgeïnstalleerd komen in de tweede helft van komend jaar op de markt. Ten tweede heeft Google een historie van langdurige bèta's.

Beperkte bèta

Ict-blog TechCrunch meldde vrijdag op basis van anonieme bronnen dat Chrome OS nabij is. De software komt deze week beschikbaar als download. Het is nog de vraag of het een breed bruikbare installatie zal zijn, want dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van veel drivers voor verschillende hardwareconfiguraties.

Mogelijk betreft het dus een praktisch beperkte bèta. De software is dan alleen te installeren en gebruiken op specifieke computermodellen van bepaalde leveranciers. Google heeft direct na de aankondiging van Chrome OS begin juli ook enkele namen van partners onthuld. Dat zijn Acer, Asus, HP en Lenovo.

Uitgelekt

Vorige maand was er even sprake van dat Chrome OS zou zijn uitgelekt. Screenshots van het aankomende besturingssysteem deden de ronde. Het bleek toch niet om het OS te gaan, maar om een aangepaste versie van de browser Chrome.

Google heeft de laatste tijd wel concrete stappen gezet om Chrome te verbeteren op weg naar het eigen, bijbehorende OS. Zo is er een testversie uitgebracht die beter gebruik maakt van onderliggende pc-hardware, normaliter een taak voor het besturingssysteem.