Je kent het vast wel: je bent net door je databundel heen en het laden van webpagina's via 2G in plaats van die fijne 4G-verbinding duurt opeens weer net zo lang als je ooit WAP'te op een oude Nokia. Google heeft daar iets op gevonden en voert voor 2G-verbindingen optimalisaties door die maken dat verbindingen 4 keer zo snel worden. Nadeel: ze doen het voorlopig alleen in India. En de snufjes werken enkel voor Android.

Google rolt de feature uit voor ongeveer 200 miljoen gebruikers die in het Aziatische land met een trage verbinding kampen. Zij kunnen door optimalisatie van bestaande pagina's, compressietechnieken en het niet laden van Google Analytics code flink sneller internetten en daarmee 80 procent minder data verbruiken. Google concludeert dit op basis van eerdere testen met de technologie in Indonesi├ź.

Opt-out regeling

Maar of het echt gaat werken is een tweede. Webmasters kunnen de optimalisatie namelijk voor hun eigen site uitzetten via een opt-out, waardoor gebruikers alsnog gewoon worden geconfronteerd met Analytics en opgenomen in pageviews-tellingen.

Toch gelooft productmanager Hiroto Tokusei van Google in succes. "De geldstroom van uitgevers wordt niet bedreigd", zegt hij. "Uitgevers zullen profiteren door een 50 procent toename in pageviews. Deze feature vergroot hun bereik." Wel moet daarvoor nog even speciale lichtgewicht Analytics-code worden geschreven, geeft Tokusei toe.