Android Market was al enige maanden een verzamelplaats voor gratis apps, maar heeft nu de deuren geopend voor ontwikkelaars die brood zien in de verkoop van mobiele software voor het open source OS Android, ontwikkeld door Google.

"Ik ben blij te berichten dat Android Market nu betaalde applicaties van Amerikaanse en Britse ontwikkelaars accepteert", blogt Eric Chu. De eerste commerciële apps zullen medio volgende week beschikbaar komen voor de Amerikaanse eindgebruiker. Ondersteuning voor andere landen, waaronder Nederlandse ontwikkelaars, volgt nog dit kwartaal, belooft Chu.

Geen ballotage

Andoid Market vormt vanaf nu een volwaardige evenknie van de App Store voor Apple's iPhone. Maar behalve de schaalgrootte - de App Store telt onderhand al 20.000 apps - zijn er echter nog enkele cruciale verschillen.

De Android apps zullen niet eerst van te voren worden gekeurd door een ballotagecommissie. Dat heeft als voordeel dat 'concurrerende' apps niet op voorhand worden geweerd, zoals Apple deed. Maar het nadeel is dat er dubieuze of zelfs malicieuze apps zal verschijnen. Om dit tegen te gaan moeten ontwikkelaars eenmalig inschrijfgeld van 25 dollar betalen.

Op een ander vlak blijkt de Android Market juist wel gesloten. Google gebruikt de marktplaats namelijk om zijn eigen betaalmethode Google Checkout, te pushen, want dat is de enige mogelijke betaalmethode. Rivaal PayPal van eBay wordt niet geaccepteerd.