De internetreus heeft zijn patentaanvraag net afgelopen week ingediend, meldt de Britse ICT-nieuwssite The Register. Dit zogeheten Project Loon wordt door Google neergezet als mogelijkheid om van internet echt een wereldwijde gemeenschap te maken. "Tweederde van de wereldbevolking heeft nog geen internettoegang", schrijft Google op de pagina voor ballonnen met on-board routingapparatuur.

Mesh-routingnetwerk zwevend bóven vliegtuighoogtes

De ballonnen zweven hoog in de stratosfeer en hebben een geschatte vluchttijd van drie maanden. Ze moeten zowel 'naar beneden toe' als ook onderling een netwerk aanleggen en daarlangs verkeer routeren. Dit geheel moet dan gebruikers op de grond een goede dekking geven voor draadloze toegang tot internet. Een pilot is al uitgevoerd in Nieuw-Zeeland, met een beperkt aantal testers.

De titel van de patentaanvraag, 'Balloon Clumping to Provide Bandwidth Requested in Advance', geeft volgens HotHardware aan dat het oorspronkelijke doel niet zozeer liefdadig is. Het zou namelijk bedoeld zijn voor betalende gebruikers die meer willen uitgeven voor betere toegang - of toegang in gebieden met slechte dekking.