In tegenstelling tot een strenge controle vooraf - zoals in het geval van Apple en iOS - gooit Google met terugwerkende kracht een groot aantal loze apps uit Google Play. Hoewel exacte cijfers niet bevestigd worden door de Android-maker gaat het volgens bronnen van TechCrunch alleen al in de maand februari om een kleine 60.000 apps.

Het leeuwendeel hiervan is verwijderd door Google zelf. Het gaat met name om de Android-apps met de meest schrijnende kwaliteit, waaronder veel ringtone- en mp3-apps van ontwikkelaars met een eerder verworven slechte reputatie.

Niet waterdicht

Daarnaast moeten ook veel malware en apps die alleen doorlinken naar webpagina's met spam eraan geloven. Google neemt hiervoor zijn standaard Terms of Service als leidraad. Android heeft aan de achterkant een eigen malwarecontrole, genaamd Bouncer. Die portier (uitsmijter) is sinds begin 2012 actief, maar blijkt ook geen waterdichte beveiliging te bieden.

Met de extra schifting probeert Google de kwaliteit van het steeds drukker wordende Google Play te verbeteren. Volgens de laatste schattingen telt de applicatiewinkel nu circa 800.000 apps. Een aantal dat overeenkomt met de App Store van Apple, maar waarmee de twee mobiele giganten met kop en schouders boven de rest van de aanbieders uitsteken. Ook gaan er geruchten dat er een nieuwe (4.0) versie van Google Play in aantocht is.