De Bluetooth API heeft het door een gebrek aan tijd niet gered, meldt Android-engineer Nick Pelly in een blogposting. De API zit daarom niet in de 0.9-versie van de SDK en zal ook niet opduiken in de 1.0-release die in het derde of het vierde kwartaal van dit jaar het licht ziet.

"Als we de API toevoegen aan de 1.0 SDK, zitten we er nog jaren aan vast", aldus Pelly. 'We zijn redelijk ver met de Android Bluetooth API, maar de API moet nog worden opgepoetst voordat we de interface kunnen toevoegen aan de SDK." Google belooft een Android API te bieden in aankomende versies van Android, maar weet nog niet wanneer dat precies zal zijn.

Het ontbreken van de API houdt in dat ontwikkelaars geen Android-applicaties kunnen bouwen die gebruik maken van Bluetooth. Google zal overigens wel ondersteuning bieden voor Bluetooth zodat mobiele gebruikers een draadloze verbinding kunnen maken met bijvoorbeeld de Bluetooth-headset.

GTalkService

Uit de blogposting blijkt dat naast Bluetooth ook het IM-systeem GTalkService is gesneuveld. In dit geval is een gebrekkige beveiliging de oorzaak. 'We waren in eerste instantie erg opgetogen over de XMPPService (zoals we de functie eerst noemden)', aldus Dan Morrill, 'developer advocate' van Android. 'Ons beveiligingsteam kwam er echter snel achter dat de GTalkService enkele fundamentele beveiligingsproblemen heeft.'

Zo bestond het gevaar dat de applicatie meer persoonlijk gegevens prijsgaf dan gewenst, zoals het e-mailadres en de echte naam. Ook zou een kwaadwillende gesprekspartner de Android-telefoon kunnen overnemen. Malware zou bovendien met een enkel bericht gezonde applicaties in de war kunnen schoppen.

Bron: Techworld