De sociale kaartenapplicatie Waze wordt begeerd door de groten der aarde. Nadat eerder uitlekte dat Facebook in de markt is voor de interactieve navigatie-app, blijkt nu ook Google een bod te hebben uitgebracht. De zoekgigant moet naar verluidt een bedrag van circa 1 miljard dollar betalen voor de Israëlische startup, zo meldt zakelijk persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Volgens dezelfde bronnen is Apple inmiddels geen partij meer in de strijd om een overname van Waze. Eerder deze maand lekte uit dat Facebook in gesprek was met Waze. Daarbij is door de begeerde partij het gewenste bedrag van 1 miljard dollar neergelegd. Nadat deze gesprekken een publiek geheim werden, trok ook Google aan de bel, zo schrijft het persbureau.

Deal nog lang niet rond

Geen van de bieders is op dit moment dicht bij een deal. Waze heeft bovendien altijd nog de mogelijkheid om de gesprekken te beëindigen en via investeerders meer kapitaal binnen te halen voor de uitbreiding van zijn snelgroeiende kaartenapplicatie. Die telt inmiddels ruim 40 miljoen gebruikers. Een half jaar geleden waren dat er nog 30 miljoen.

De navigatie-app kan sinds 2009 in Nederland gratis worden gebruikt. Waze is door de jaren heen uitgegroeid van een turn-by-turn kaartenapplicatie met sociale functies tot een advertentieplatform. Lokale bedrijven kunnen sinds november hun advertenties op afgestemde locaties op smartphone-gebruikers afvuren.