Google geeft gebruikers al een tijdje de mogelijkheid gemaakte foto’s op te slaan op Google Drive (via Google Photos). Dat kan op twee manieren, de normale manier is om de originele bestanden op te slaan in de cloud, dit gaat van de Google Drive-opslagruimte af. De andere manier is door de foto’s op “Hoge kwaliteit” op te slaan. De afbeeldingen worden dan gecomprimeerd en, als deze groter zijn dan 16 megapixel, verkleind naar 16 megapixel. Gebruikers die voor deze optie kiezen kunnen zo veel foto’s uploaden als zij maar willen zonder dat dat van hun Google drive-opslagruimte af gaat. Apple-gebruikers hoeven deze keuze echter niet (meer) te maken en dat vinden gebruikers krom.

Compressie

Apple slaat afbeeldingen tegenwoordig op in het HEIC-formaat. Dit extra efficiënte formaat zorgt voor kleinere bestanden zonder kwaliteitsverlies. Android-smartphones werken veelal met afbeeldingen die in het JPEG-formaat worden weggeschreven en zijn daardoor groter.

“Alle moderne iPhones schieten foto's in HEIC-formaat, dat is kleiner dan zelfs Googles gecomprimeerde JPG-bestanden, iPhone-gebruikers kunnen daarom gratis onbeperkt hun foto’s in het originele formaat bij Google stallen. Het zou Google te veel kosten om deze foto’s om te zetten (want als Google probeert de HEIC-foto’s te comprimeren, zouden de bestanden groter worden).

Dus Apple bespaart Google letterlijk miljoenen dollars door hun foto's in HEIC op te slaan en het komt ook de iPhone-gebruikers ten goede omdat ze gratis hun foto’s in originele kwaliteit kunnen back-uppen,” schrijft Reddit-gebruiker Sephenvsawyer.

Pixel 1,2,3 vs 3a en 4

Dit was geen probleem voor gebruikers met een Pixel-smartphone. Foto’s die gemaakt waren met deze toestellen konden sowieso (tijdelijk) in de originele kwaliteit worden opgeslagen. Google stapt daar echter vanaf met de Pixel 3a, Pixel 4 en Pixel 4 XL. Het bedrijf meldt dat foto’s gemaakt met deze smartphones online worden opgeslagen op “hoge kwaliteit”.

Hoewel Android 10 overweg kan met het HEIC/HEIF-formaat, kunnen gebruikers (nog) niet zelf foto’s maken en opslaan in dit formaat waardoor alleen iPhone-gebruikers hun afbeeldingen in originele kwaliteit kunnen opslaan.