De nieuwe versie van Google Voice Search voor telefoons met Android heeft de optie voor stemherkenning. Als gebruikers die optie inschakelen, leert de applicatie het geluid van de stem waardoor het weet wie er een zoekopdracht uitvoert. Het stemgeluid wordt opgenomen en zo kunnen zoekopdrachten aan het Google-account van de gebruiker te koppelen.

Betere zoekresultaten

Het nieuwe systeem moet leiden tot betere zoekresultaten en zou daarnaast de spraakherkenning accurater maken. De zoekgigant stelt dat gebruikers die de dienst aanzetten de verbeteringen redelijk snel moeten merken. In het begin zijn deze nog subtiel maar na verloop van tijd wordt het duidelijker merkbaar.

Stem vergeten

Google lijkt zich er bewust van dat mensen angstig kunnen zijn over het opslaan van hun stem. Het bedrijf benadrukt daarom dat het de privacy van de gebruikers serieus neemt bij deze dienst. Wie geen gebruik meer wil maken van de dienst, kunnen die via het Google Dashboard uitschakelen. De zoekgigant ‘vergeet’ dan alle stemgegevens van de gebruiker.

De nieuwe dienst is vooralsnog alleen beschikbaar voor Amerikaans-Engels, dus voor Engelstaligen met een Amerikaanse tongval. Google zegt dat andere talen spoedig zullen volgen. Mensen die het willen gebruiken moeten minimaal Android 2.2 gebruiken.