Google schaft nieuwe munitie aan voor zijn voortdurende patentstrijd met vooral Microsoft en Apple. De zoekreus heeft het patentportfolio van Magnolia Broadband overgenomen. Die antenne-expert claimt een revolutionaire techniek te hebben ontwikkeld voor enorme verbetering van mobiele netwerken. Een mobiel apparaat kan door Magnolia's gepatenteerde technologie data gericht naar een mast (basestation) zenden, vergelijkbaar met een straalverbinding.

Opvoeren datadoorvoer en dekking

Dit is mogelijk door de smartphone of tablet uit te rusten met een slimme basebandchip vol algoritmes plus twee antennes in plaats van een. Hierdoor kan het apparaat de locatie van de dichtstbijzijnde mast bepalen middels mini-triangulatie van het signaal. Vervolgens kan de 'straalverbinding' worden opgezet naar de gedetecteerde zendmastlocatie.

Magnolia slimme baseband

Deze technologie heeft volgens de fabrikant voordelen op nagenoeg alle fronten. De datadoorvoer van de uplink (tussen mobiel en mast) wordt gemiddeld 40 procent hoger, de dekking van één mobiele mast (cel) wordt 25 procent groter, interferentie tussen devices in het netwerk wordt geminimaliseerd en de batterijduur van apparaten wordt met 10 à 15 procent verlengd, claimt Magnolia.

De technologie is volledig compatibel met bestaande mobiele netwerken en standaarden als HSPA, UMTS en LTE.

Techpatenten goud waard

Google wil niet zeggen hoeveel het betaalt voor de patentaankoop. Sinds de patentoorlog is uitgebroken, is de waarde van tech- en telecompatenten gigantisch gestegen. Zo betaalde een consortium van onder meer Apple, Microsoft en RIM 4,5 miljard voor 6000 patenten van het failliete telecombedrijf Nortel.

Het is ook niet bekend om hoeveel patenten het gaat. De site van het Amerikaanse patentbureau USPTO geeft 36 hits op de zoekterm "magnolia broadband", Google's patentzoeker 559. Naast bestaande octrooien zou Magnolia ook een aantal nog niet toegekende patenten hebben.