Google zou vergevorderde plannen hebben om een eigen mobiele netwerk te starten in de tweede helft van 2013. Dat schrijven de Wall Street Journal en de blog 9to5Google op basis van verschillende bronnen. Het bedrijf zou hiervoor een samenwerking willen aangaan met Dish Network, dat sinds 2008 mobiel spectrum heeft bemachtigd.

Alleen voip

Google zou alleen datadiensten willen aanbieden en laat dan spraak en sms lopen via voip, waarschijnlijk door zijn eigen Google Voice-dienst in te zetten. In de VS is Google al internetaanbieder via glasvezel in Kansas City en op de campus van de Stanford Universiteit in het Californische Palo Alto.

Door controle over het netwerk te krijgen zou Google zijn mobiele diensten voor onder meer Android-apparaten kunnen verbeteren. Ook de zoekmachine zou baat kunnen hebben bij de extra data over mobiel gebruik die Google via zijn netwerk kan vergaren. Bovendien worden Google Voice en betaaldienst Google Wallet nu nog tegengewerkt door de bestaande telecomaanbieders als AT&T, Verizon en T-Mobile.

Motorola en mededinging

Satellietaanbieder Dish wil al langer een mobiel netwerk starten op de frequenties die het heeft aangeschaft, maar heeft daar een grote partner voor nodig. De Wall Street Journal schrijft dat Dish-bestuursvoorzitter Charlie Ergen heeft gezegd dat onder de potentiële partners waarmee wordt gesproken bedrijven zitten die momenteel geen mobiel internet aanbieden. De contacten met Google wil hij nog niet expliciet bevestigen.

Google nam eerder Motorola over en is daarmee ook betrokken bij de productie van mobiele telefoons. Met een eigen netwerk is de cirkel rond en kan het bedrijf ook mobiele abonnementen gaan aanbieden. Of de autoriteiten met het oog op de mededinging goedkeuring geven is nog maar de vraag.