Google zegt zich bewust te zijn van het verkennende onderzoek van de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse marktwaakhond, naar de banden tussen Google en Apple. Schmidt is zowel bestuurslid van Google als van Apple. De zogeheten Clayton Antitrust Act uit 1918 verbiedt dat een persoon zitting neemt in de Raad van Bestuur van twee bedrijven die concurreren. Het gaat dan om concurrentie op een terrein waar beide bedrijven meer dan 2 procent van hun omzet uit genereren.

'Geen primaire concurrent'

"Vanuit mijn perspectief zie ik Apple niet als primaire concurrent van Google", laat Schmidt in een reactie weten. Hij heeft niet overwogen op te stappen als Apple-bestuurslid vanwege het FTC-onderzoek. Ook laat hij weten niet verrast te zijn dat Google onder de loep wordt genomen, gezien de omvang en het succes van het bedrijf.

Google en Apple hebben een besturingssysteem (Android, Mac OS), zitten in de markt voor smartphones (Android, iPhone), hebben een browser (Chrome, Safari) en doen aan de online distributie van video (YouTube, iTunes).

Soms terugtrekken uit vergaderingen

Schmidt benadrukte nogmaals dat hij zich terugtrekt uit vergaderingen over zaken waarin de twee bedrijven concurreren. Dat zijn dan vergaderingen bij iPhone-maker Apple. Bij Android-maker Google is Schmidt als ceo betrokken bij alle activiteiten.

Kent Walker, jurist bij Google, laat de New York Times weten dat het bedrijf "gesprekken" voert met de FTC. De jurist denkt dat zowel Google als Apple binnen de grenzen van de wet handelt met de dubbele bestuursfunctie van Schmidt.