Chatprogramma en VoIP-dienst Google Talk kampt met een opmerkelijke bug. Op het Google-gebruikersforum klaagt een grote groep gebruikers over het ontvangen van berichten van derden, bedoeld voor weer andere gebruikers. Andere gebruikers melden dat ze berichten versturen naar hun chatcontacten die op hun beurt niets ontvangen.

De verkeerde chatberichten leveren volgens sommige van hen gênante momenten op en is voor een enkeling reden om de chatdienst direct te verwijderen.

Op verschillende platformen en clients

Het probleem komt voor op alle besturingssystemen, blijkt uit de klachten op het forum. Zowel Windows, Mac OS X als Ubuntu worden genoemd, alsook de verschillende browsers en mobiele platforms. Het is niet duidelijk of gebruikers van Google Hangouts, waarin de chatdienst is geïntegreerd, ook zijn getroffen. Uit een eigen test van Webwereld blijkt dat zowel de losse Gtalk-applicatie als de Gmail-webapp normaal werken.

Google onderzoekt momenteel de problemen. Op de statuspagina van Google Apps valt te lezen dat het bedrijf de klachten heeft ontvangen en deze momenteel onderzoekt. Google belooft in die melding op korte termijn met meer informatie naar buiten te komen over de chatproblemen.

Kort na zeldzame Gmail-storing

Maandag werd bijna de helft van alle Gmail-gebruikers getroffen door mailvertraging en ondownloadbare attachments. Die zeldzame storing, veroorzaakt door dubbele uitval van redundante netwerkpaden, duurde uiteindelijk één dag.


Update 14.13 uur: Google meldt op zijn statuspagina dat het een oplossing heeft gevonden voor de bug. "Alle diensten werken langzaamaan weer normaal. We komen met een update wanneer alles is opgelost." Over de oorzaak van de problemen wordt nog niets gemeld.