Het is een blijvend probleem bij de zoektocht naar een degelijk ontwerp, erkent Google. Het bedrijf wilde dit jaar zijn Phonebloks-concept al klaar hebben met een standaard geraamte en losse, verwisselbare modules van externe ontwikkelaars. Gebruikers kunnen vervolgens zelf hun smartphone in elkaar zetten.

Maar de stress test toont telkens aan dat de manier waarop deze modules bijeen blijven, door Google zelf "elektropermanente" magneten genoemt, vooralsnog niet toereikend is. Ze kunnen de valtest niet aan: het apparaat valt nog telkens uit elkaar. Daarom gaat Google alsnog op zoek naar een andere technologie, wat ervoor zorgt dat Project Ara nog wat langer in de laboratoriumfase blijft hangen. 2015 wordt zodoende als introductiejaar niet gehaald.

Project Ara on Twitter

Google blijft ondanks alle tegenslag geloven in de modulaire smartphone. Inspirator is de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens, die in 2013 met het concept de hele wereld over ging. Phonebloks moet naast keuzemogelijkheden voor de gebruiker ook de groeiende hoeveelheid e-waste afremmen.

Lees verder: Bureaucratie bedreigt Google's Phonebloks-project