Instabridge is al anderhalf jaar bezig om “het grootste gratis WiFi-netwerk ter wereld” te bouwen en slaat sinds vandaag ook zijn vleugels uit in Nederland. Door een gratis app te downloaden voor Android, kan toegang worden verkregen tot 300 hotspots in de Randstad. Het bedrijf claimt honderden cafés en restaurants bereid gevonden te hebben samen te werken. Een Like via Facebook, zoals veel ‘gratis’ hotspots vragen, is bij Instabridge niet nodig.

Gebruikers kunnen ook eigen verbinding delen

Na aanmelding bij de app, kan een gebruiker kiezen tussen verschillende netwerken die een deal hebben met het Zweedse Instabridge of die door andere gebruikers zijn opengesteld. De WiFi-netwerken zijn in de app voorgeconfigureerd waardoor gebruikers geen wachtwoord nodig hebben om in te loggen. Op dit moment wordt alleen Android ondersteund. De dienst hoopt in een later stadium support voor iOS en Windows Phone toe te voegen.

Door stijgende mobieledatakosten en abonnementen met een maximum aan datagebruik, bieden WiFi-hotspots een uitkomst. Sinds mei laat Ziggo klanten via WifiSpots meesurfen op de internetverbindingen van abonnees. T-Mobile laat reizigers via de NS al enkele jaren gebruikmaken van gratis internet.

Vooral KPN roerde zich dit jaar

Ook KPN loert op de reizende medemens: sinds september bieden de hotspots op 48 stations een gratis WiFi-verbinding. Nadat KPN in januari een deal sloot met het openbare WiFi-netwerk van Fon, delen ook duizenden KPN-abonnees standaard hun verbinding.