'Ouderwets vies' zo kwalificeert de milieuorganisatie Greenpeace de iPhone. Uit onderzoek op 18 onderdelen van de iPhone, gedaan door een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in Engeland, bleek dat onder andere de antenne van de iPhone broomhoudende vlamvertragers bevat. De headset bevat PVC waaraan ftalaten zijn toegevoegd.

De mobieltjes van concurrenten Nokia en Sony Ericsson zijn al wel nagenoeg vrij van PVC en broom, zo weet Greenpeace. Het eist dan ook dat Apple de schadelijke stoffen niet meer gebruikt.

De milieuorganisatie heeft Apple al langer in het vizier. Vorig jaar meldde Greenpeace dat Apple onderaan de lijst van milieubewuste elektronicafabrikanten bungelde en opende met veel bombarie de website GreenMyApple.

Halverwege dit jaar was Apple iets gestegen op de milieulijst, maar de iPhone is volgens Greenpeace duidelijk 'een gemiste kans'. Apple zelf heeft zich tot eind 2008 de tijd gegeven om haar producten vrij te maken van PVC en broomhoudende vlamvertragers, zo heeft Steve Jobs eerder beloofd.

Binnenkort komt de iPhone ook officieel in Nederland op de markt. Of dit model nog steeds de schadelijke stoffen zal bevatten is onbekend. Als Apple echt een revolutionaire telefoon op de markt wil brengen dan moet deze vrij zijn van schadelijke chemicaliën, vindt Greenpeace.

Apple Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.